Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Lengte gewasdraad berekenen.

Alle gewasdraden moeten een doorhang hebben om te hoge spanning en draadbreuk te voorkomen. Van Rooy & Co heeft in samenwerking met TNO Delft deze calculator ontwikkeld. Op deze pagina kunt u de extra draadlengte berekenen, die nodig is voor een juiste doorhang van gewasdraden. Om de doorhang en de totale lengte te berekenen vult u 4 waardes in:

  • De vak-maat in mm
  • Het aantal vakken
  • Het type gewasbelasting.
  • Het type draad dat toegepast wordt

Het rekenmodel is gebaseerd op de standaard typen gewasbelasting volgens EN 13031‐1. De relatie tussen het type gewasbelasting en de hart‐op‐hartafstand van de gewasdraden is weergegeven in onderstaande tabel.

Type gewasGewicht per m2Draadafstand
Tomaat, komkommer20 kg/m280 cm
Paprika 112 kg/m240 cm
Paprika 212 kg/m280 cm
Gewassen overig15 kg/m280 cm

Bepalen van de plaats van de eindbevestigingen

Uit de calculator volgt de maat H voor de montagedriehoek.

Deze waarde moet u aanstrepen op een houten baak, gemeten vanaf het niveau van het vlak waarin de draad gespannen is. De draad moet reeds aan 1 kopgevel gemonteerd zijn. Aan de andere kopgevel geeft een monteur genoeg draad totdat de draad over alle vakken strak staat en in het controle-vak omlaag getrokken is tot aan het streepje op de baak. Dit levert precies de extra draadlengte die nodig is voor een juiste doorhang in alle vakken. De monteur aan de kopgevel moet nu de draad bevestigen. Vervolgens kan de draad in alle vakken omlaag getrokken worden tot een gelijkmatige verdeling van de gewasdraad gerealiseerd is.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het berekenen van de juiste draadlengte of doorhang? Neem dan contact op met onze collega’s. Dit kan op werkdagen van 8 tot 17 uur op +31 10 2981616.